Verlengen 2024

‘Voorkomen dat werknemers uitvallen wordt de komende jaren alleen nog maar belangrijker’

Het ziekteverzuim is al langere tijd hoog en veel werkgevers hebben moeite om genoeg personeel te vinden. Het voorkomen van ziekteverzuim blijft daardoor erg belangrijk. Eind september 2024 kunnen adviseurs de polissen van inkomensverzekeringen verlengen die op 1 januari 2025 aflopen. Een mooi moment om na te gaan of de inkomensverzekering(en) passen bij de huidige situatie van de klant.


Welke nieuwe keuzes kunnen adviseurs aanbieden aan hun klanten? En welke inzichten kunnen adviseurs gebruiken om hun klanten advies te geven? We vragen het Henk Blok, directeur commercie Nationale-Nederlanden Inkomen Collectief.


Nationale-Nederlanden zet in op het verkorten en voorkomen van verzuim. Waarom?

“Het ziekteverzuim is vergeleken met vorig jaar iets gedaald. In 2022 was het gemiddelde verzuimpercentage 5,6%, in 2023 5,3%. Dat is nog steeds hoog. Werknemers houden vaak veel ballen in de lucht: werk, gezin, sport, sociale verplichtingen, zorgtaken en meer. Steeds meer Nederlanders geven mantelzorg. We verwachten in de toekomst dat nog meer werknemers dat doen naast hun werk. Tot slot blijkt uit ons Trendrapport dat het psychisch verzuim onder jongeren een zorgwekkende ontwikkeling blijft.


Het is belangrijk dat werkgevers zich bewust zijn van wat er speelt bij hun werknemers. En dat ze weten wat er mogelijk is om ziekteverzuim te voorkomen. Zo waarderen werknemers het vaak om samen aan tafel te zitten en het te hebben over de privésituatie en hun gezondheid. Dat kan al helpen om mogelijk verzuim te voorkomen.”

‘Zo biedt het preventiepakket bijvoorbeeld een vergoeding tot 80% voor de kostenvan een budgetcoach.’

Wat kunnen werkgevers nog meer doen om aan de slag te gaan met preventie?

“We ontzorgen werkgevers met de module Ziekteverzuim mkb uitgebreid. Met onze dienstverlening helpen we zieke werknemers naar duurzaam werk. Dat kan in dezelfde functie zijn, maar ook op een nieuwe werkplek. Zo dragen we bij aan het verkorten van verzuim. Daarbovenop is er het preventiepakket. Hiermee kan een werkgever samen met een preventiecoach aan de slag om verzuim te voorkomen. Zo biedt het preventiepakket bijvoorbeeld een vergoeding tot 80% voor de kostenvan een budgetcoach, wanneer een werknemer hulp wil bij financiële problemen.”


Langdurig zieke werknemers kunnen financiële problemen krijgen. Wat helpt hen aan meer zekerheid?

“Een werknemer die langer dan twee jaar ziek is, gaat er ondanks een WIA-uitkering vaak financieel flink op achteruit. Met een WIA-verzekering beschermt een werkgever zijn werknemers voor een terugval in inkomen bij arbeidsongeschiktheid.


We weten dat de WIA-instroom blijft toenemen. Dat betekent dat meer zieke werknemers te maken krijgen met een terugval in inkomsten. Een WIA-verzekering is daarom voor veel werkgevers een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde die ze hun werknemers kunnen bieden.”


Hoe zorg je er voor dat je verzekeringen aansluiten op wat bedrijven nodig hebben?

“Dat doen we door goed te luisteren naar adviseurs. Bijvoorbeeld tijdens onze Kennis- en Samenspraaksessies. Op 10 oktober 2024 organiseren we een Samenspraaksessie Strategie Update. Maar we zoeken niet alleen het gesprek op tijdens evenementen. Adviseurs kunnen met hun vragen, feedback en andere zaken natuurlijk ook terecht bij hun contactpersoon van Nationale-Nederlanden. Die feedback gebruiken we om onze producten en diensten te verbeteren.”

Kun je iets meer vertellen over die verbeteringen?

“Financiële zekerheid is voor veel werkgevers een belangrijke wens. Daarom hebben we dit jaar een driejarig contract met een vast premiepercentage toegevoegd aan onze verzuimverzekering. En om het voor werkgevers makkelijker te maken om over te stappen naar Nationale-Nederlanden, is er een verzuimverzekering van één jaar.


Ook is het nu mogelijk om de dekking voor loondoorbetaling bij ziekte per halfjaar te sluiten. Dit kan beter aansluiten bij de afspraken tussen de werkgever en werknemers. Bijvoorbeeld afspraken die in de cao of arbeidsovereenkomst staan.”


Wat biedt Nationale-Nederlanden om het werk van adviseurs makkelijker te maken?

“We zorgen ervoor dat adviseurs steeds makkelijker onze verzekeringen kunnen sluiten en beheren. Daarom verbeteren we onze portalen voortdurend. Het afgelopen jaar hebben we het doorgeven van een ziekmelding bijvoorbeeld eenvoudiger gemaakt.

Verder zorgen we ervoor dat een adviseur de juiste inzichten heeft. Daar hebben we onze HCP (Human Capital Planner) voor. Hiermee kan een adviseur bekijken hoe het zit met het verzuim van zijn klant. Daarmee kan hij nog beter adviseren welke verzekering het beste past bij de situatie van de klant. We willen de komende jaren nog veel meer gebruikmaken van data. En de inzichten delen met adviseurs, zodat ze die kunnen gebruiken in adviesgesprekken met klanten.”


Tot slot, wat is het laatste wat je adviseurs wil meegeven?

“Vanaf 30 september 2024 staan de verlengingsvoorstellen klaar op adviseur.nn.nl. We vragen adviseurs om de voorstellen te delen en bespreken met klanten. Zodat zij kunnen zorgen dat de verzekering past bij de situatie van de klant.


Heb je vragen over de verlengingsvoorstellen, de nieuwe premies of andere zaken? Neem dan contact op met je accountmanager en/of contactpersoon bij Nationale-Nederlanden. We gaan graag het gesprek met je aan.”



Tips en oplossingen

Vitale en veerkrachtige werknemers zorgen voor een gezond bedrijf. Bij Nationale-Nederlanden helpen we graag om ervoor te zorgen dat werknemers zich vitaal en veerkrachtig voelen. Meer weten? Bekijk ons platform met tips, inzichten en inspiratie.

Logo en tekst: nationale nederlanden

Click to edit...