Commercieel directeur Henk Blok in gesprek met adviseur Jeroen Eekhout

‘Mkb’ers kunnen preventie meer als kans zien’

Hoe voorkom ik uitval? En hoe houd ik mijn werknemers vitaal? Dat zijn vragen die bij elke organisatie spelen. Henk Blok, onze commercieel directeur, gaat over deze en andere actuele zaken in gesprek met Jeroen Eekhout, adviseur bij Fundament Advies. “Ik denk graag in een vroeg stadium mee.”

Bedrijven steken veel energie in het binnenhalen van nieuwe mensen. Maar net zo belangrijk is dat personeel op een prettige en gezonde manier aan het werk blijft. Zeker nu steeds meer werknemers last hebben van hoge werkdruk en financiële zorgen. Met onze dienstverlening helpen we werkgevers om hun personeel vitaal en veerkrachtig te houden. Maar dat kan niet zonder de inbreng van de adviseur.


Henk: “Jeroen, jij spreekt dagelijks met werkgevers. Je weet wat er leeft. Wat houdt werkgevers bezig?”

Jeroen: “Wij hebben veel mkb-bedrijven als klant. Hun belangrijkste zorg is dat de toko goed draait en dat ze genoeg omzet maken. Maar daarna komt al gauw het personeel. Waar vind ik goede mensen? En hoe houd ik ze op een gezonde manier aan het werk?”


“Wat zeg jij tegen een werkgever die te maken heeft met hoog verzuim en uitval?”

“Dat het altijd goed is om op tijd te beginnen met preventieve maatregelen. Zeker als je werknemersbestand ouder wordt. Wij hebben hier in de regio veel maakindustrie. Een mooie sector met veel toekomst. Maar in de maakindustrie doen werknemers rond hun zestigste fysiek vaak een stap terug. Werkgevers kunnen dan bijvoorbeeld aangepast werk aanbieden, als dat er is. Of met een gespecialiseerde fysiotherapeut kijken hoe iemand van z’n rugpijn af komt. Daarin denk ik als adviseur graag in een vroeg stadium mee.”

‘Veel mkb-bedrijven realiseren zich nog onvoldoende dat preventie geld oplevert.’

“Bij Nationale-Nederlanden merken we dat lang niet alle mkb-bedrijven een vitaliteit- of verzuimbeleid hebben. Zie jij dat ook, Jeroen?”

“Daar ontbreekt het soms inderdaad aan. Wij hebben een groot bedrijf als klant met een eigen arbodienst. Standaard krijgt elke werknemer daar een half uur personal training per week. Maar dat is echt een uitzondering. Bij veel andere bedrijven kan de zorg voor het welzijn van de werknemer beter. Bij ziekte schakelen werkgevers de arbodienst in, en dat is het. In het traject daarvoor kun je al zoveel doen. Preventie levert geld op. Dat realiseren veel mkb-bedrijven zich nog onvoldoende.”

Wie is Jeroen Eekhout?

Jeroen Eekhout is adviseur bij Fundament, een onafhankelijke financiële dienstverlener in de regio Rotterdam. Fundament is thuis in de zakelijke en de particuliere markt. Jeroen werkt alleen voor zakelijke klanten. “Ik hou me bezig met alles wat voor bedrijven van belang is: de inkomensverzekering, verzuim, de WIA, het opzetten van een pensioenregeling. Ik merk dat veel ondernemers in onze regio behoefte hebben aan persoonlijke aandacht. Ze willen geen anoniem aanspreekpunt, maar iemand bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen. Daar neem ik graag de tijd voor. Want uiteindelijk wordt het advies daar ook beter van.”

Portret Jeroen Eekhout

“Werknemers hebben steeds vaker last van mentale stress. Komt dat terug bij de ondernemers die jij spreekt?”

“Zeker. Ondernemers vinden het soms moeilijk om met psychische problemen om te gaan. Bij een gebroken been weet je waar je aan toe bent. Mentale problemen zijn in de ogen van werkgevers eerder privé. Maar als jij een goede band hebt met je personeel en je merkt dat iemand niet lekker in z’n vel zit, dan kun je best vragen hoe het gaat. En of je hem of haar kunt helpen. De volgende stap is dan kijken welke actie nodig is. Ook daar heb je als adviseur toegevoegde waarde.”


“Kun je een voorbeeld geven?”

“Ik sprak laatst een werkgever met relatief veel praktisch opgeleid personeel. Een paar van zijn werknemers hadden te maken met schulden en dus met een loonbeslag. Het zijn loyale werknemers, maar ze hebben wel last van financiële stress. En dat is van invloed op hun werk. Zo’n werkgever wijs ik op de telefonische hulplijn uit het preventiepakket van Nationale-Nederlanden. Daar kan een werknemer anoniem mee bellen. Dat praat toch gemakkelijker dan met de baas.”


“We hebben ons preventiepakket voor het mkb en onze verzuimverzekering uitgebreid. Sluit die dienstverlening aan bij wat de werkgever nodig heeft?”

“Er is volgens mij een goede balans tussen de behoeften van bedrijven en de dienstverlening. Maar sommige werkgevers weten niet goed wat de mogelijkheden zijn. Neem de preventiecoach: daarmee kun je verzuim beperken. Als je een klein bedrijf bent zonder eigen HR-afdeling, moet je dat als ondernemer zelf uitzoeken. En daar kom je vaak niet aan toe.”

‘In een gesprek met een werkgever kun je best veel aan de orde stellen.’

“Ik geloof heel erg in de samenwerking met de adviseur. We hebben elkaar nodig om werkgevers beter te bedienen. Kunnen we elkaar hierin nog verder versterken?”

“Ik denk het wel, vooral in de communicatie. We kunnen het aanbod nog beter bij werkgevers onder de aandacht brengen. Daarin kunnen we als adviseur meer met de verzekeraar optrekken. Zodat bedrijven uit hun verzekering halen wat erin zit. Je moet het zo concreet mogelijk maken. Stel dat een werknemer in de knel zit. Laat dan zien hoe je zoiets als werkgever succesvol kunt aanpakken, samen met je adviseur en verzekeraar. Als je zo’n voorbeeld geeft in een gesprek met de werkgever, dan gaat het leven.”


“Wat kun je als adviseur wel en wat niet zeggen tegen de werkgever?”

“Wij gaan altijd voor de lange termijn. Dan kun je in een gesprek met een werkgever best veel aan de orde stellen. Als een werknemer bijvoorbeeld bovengemiddeld vaak verzuimt, is het voor de werkgever makkelijk om hem of haar de schuld te geven. Maar er kan ook een andere oorzaak zijn. Misschien speelt er iets op de werkvloer. Als ik zoiets vermoed, wijs ik de werkgever daarop. Wat is jouw aandeel hierin? Dan is de reactie toch vaak: misschien heb je gelijk.”

Foto van Jeroen Eekhout en Henk Blok aan een tafel

“Dat vind ik mooi te horen, want dat is echt advies. Je bent als adviseur dus niet alleen bezig om zekerheid te bieden bij een financieel risico. Je bent echt een partner in risicomanagement. Omschrijf ik het zo goed?”

“Daar herken ik me wel in. Ik probeer werkgevers altijd mee te nemen in de risico’s die ze lopen. Wat is het gevolg als iemand langdurig uitvalt? Wat betekent een inkomensterugval voor je werknemers? Wat heb je geregeld aan WIA- en WGA-dekking? Op de totale loonsom vallen die extra kosten best mee. Als dat allemaal goed geregeld is, geeft het ook rust voor je werknemers. Als een werkgever toch kiest voor een meer uitgeklede variant van de verzekering, dan hebben we de opties in ieder geval besproken.”


“Wij werken steeds meer met data. Bijvoorbeeld met onze trendrapporten en met de Human Capital Planner. Heb je daar iets aan in jouw gesprekken met werkgevers?”

“Jazeker. Maar dan moeten die data wel tastbaar zijn. Neem de verzuimcijfers. De werkgever wil weten hoe het verzuim zich in zijn of haar sector ontwikkelt. De Human Capital Planner is daar ideaal voor, want die data komen veel dichterbij dan de landelijke trends.”


“Wat houdt goed werkgeverschap volgens jou in?”

“Het is voor mij vooral een aanknopingspunt voor gesprekken. Ik vraag ondernemers ook vaak: hoe zie jij goed werkgeverschap? Heb je iets extra’s geregeld om verzuim te verkorten? En bij wie kunnen jouw mensen aankloppen als ze problemen hebben? Zet zulke dingen in je arbeidsvoorwaarden en je personeelshandboek. En vertel ze aan je werknemers. Dan weet de werknemer dat het goed geregeld is. Dat wordt echt gewaardeerd.”


“Hoe zie jij de toekomst van de inkomensverzekeringen? En waarin kunnen we bedrijven nog meer stimuleren?”

“Ik ben ervan overtuigd dat die markt verder gaat groeien. Ik merk vooral bij kleinere bedrijven dat ze preventie nog te weinig als kans zien. Stel dat jij een werknemer hebt die te weinig beweegt. Dan mag je zo iemand best doorverwijzen naar een sportschool. Of een keer een gesprek regelen met iemand van buiten. Zolang het niet betuttelend is, zie ik dat als oprechte betrokkenheid. Dat hoort voor mij ook bij goed werkgeverschap.”


“Tot slot: heb je nog een tip voor andere adviseurs?”

“Probeer naast de werkgever te gaan staan. Kijk wat de werkgever nodig heeft in de fase waarin het bedrijf zit en beweeg mee. Een startend bedrijf heeft een ander pakket nodig dan een onderneming die al jaren goed loopt. Als adviseur weet jij wat bij je klant past. Zo bouw je ook aan een relatie. Dat maakt dit werk zo mooi.”

Kennisplatform ‘Nederland vitaal en veerkrachtig’

Jeroen blijft graag op de hoogte van wat er speelt in de markt. Wij bieden daarover regelmatig artikelen aan met tips & tricks rond vitaliteit, verzuim en goed werkgeverschap. Lees bijvoorbeeld hoe je stress bespreekbaar maakt op de werkvloer. Bekijk voor meer inspiratie ons kennisplatform voor adviseurs, werkgevers en HR-professionals.

Deel dit artikel