Infographic

Wat zeggen werkgevers over ziekteverzuim?

De eerste drie maanden van 2022 lag het ziekteverzuim ruim 75% hoger dan in 2021. Genoeg aanleiding om met werkgevers terug te kijken op de afgelopen twee coronajaren. En te vragen hoe zij omgaan met de inzetbaarheid van werknemers in de huidige krappe arbeidsmarkt. Maar liefst 88% van de werkgevers geeft aan op minder ziekteverzuim te rekenen sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen. 


Wij gaven onderzoeksbureau Kantar recent opdracht tot een onderzoek onder ruim duizend leidinggevenden. Hieruit blijkt dat in ruim 86% van de gevallen van ziekteverzuim, werkgevers zagen dat corona de oorzaak was. Meer dan de helft van de werkgevers (53%) gaf aan dat er sprake was van meer indirect verzuim door corona. Werkgevers die aangaven meer aandacht te willen besteden aan het voorkomen van ziekteverzuim, doen dat graag samen met de arbodienst (43%) en de adviseur (35%).


Corona en psychische klachten belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim

Van alle werkgevers met werknemers die langer dan een jaar verzuimden, had bijna een kwart (23%) corona als verzuimoorzaak. Bij 31% van alle ziekmeldingen was de verzuimoorzaak ‘psychisch verzuim door werkdruk of stress’. En werkgevers geven aan dat 87% van deze werknemers die langer dan een jaar verzuimden, nog steeds klachten hebben.


Deel dit artikel