Portret van Igno Schings

Voorwoord

Beste adviseur,


Vitaliteit en veerkracht zijn belangrijker dan ooit. Met de krapte op de arbeidsmarkt en een hoog verzuim staan werkgevers voor flink wat uitdagingen. Nationale-Nederlanden zag een recordaantal ziekmeldingen in het eerste kwartaal van 2022. De eerste drie maanden lag het verzuim ruim 75% hoger dan in 2021. De meest recente landelijke cijfers van het CBS over het eerste kwartaal van 2022 bevestigden de hoge stijging in verzuim.


Een trend die we terugzien in het jaarlijks landelijk gemiddelde. Het gemiddelde ziekteverzuim blijft stijgen, van 4,4% in 2019 naar 4,9% in 2021. Dat klinkt misschien niet als een flinke stijging. Maar laten we eens dieper inzoomen op de cijfers: die spreken voor zich.

‘Een zieke werknemer kost een werkgever gemiddeld 250 euro per dag. Met 7,8 miljoen verzekerde werknemers, een ziekmeldings-frequentie van 1,2 en een gemiddelde verzuimduur van acht dagen kostte verzuim de BV Nederland dus ruim 18 miljard euro in 2021.’

Belangrijke inzichten voor jou en je klanten

Wil je meer weten over de ontwikkelingen in verzuim en arbeidsongeschiktheid? In ons nieuwe trendrapport (mei 2022) volgen en delen we de trends in Nederland.


> Lees ons nieuwe trendrapport over verzuim en arbeidsongeschiktheid

Goed werkgeverschap zorgt voor betrokken en tevreden werknemers

De stijging in het verzuim laat zien hoe belangrijk het is om te werken aan de vitaliteit van werknemers. We willen werkgevers daarbij ondersteunen door te helpen invulling te geven aan goed werkgeverschap. Goed werkgeverschap speelt namelijk een belangrijke rol in het welzijn, werkplezier en de productiviteit van werknemers.


We helpen werkgevers verzuim beter onder controle te krijgen, vooral via preventie. Daarmee vergroot je de duurzame inzetbaarheid van werknemers en verkort en voorkom je verzuim. Daar heeft iedereen baat bij. Onze rol gaat écht verder dan alleen het afdekken van financiële risico’s met een verzekering. 

‘Vitaliteit en veerkracht zijn belangrijker dan ooit. Samen met jou helpen we onze klanten daarbij.’

Uiteraard doen we dit graag samen met jou als adviseur, want jij kent de klant als geen ander. Weet ook waar de uitdagingen liggen. We vinden het belangrijk dat onze oplossingen en dienstverlening zo goed mogelijk aansluiten bij die uitdagingen. Met jouw feedback blijven we onze producten, dienstverlening en digitale kanalen versterken.


Verbeterde processen en (digitale) dienstverlening

We hebben het eerste halfjaar van 2022 veel meters gemaakt in het verbeteren van onze processen, klantenservice en (digitale) dienstverlening. We zijn er nog niet, ook de rest van het jaar zijn we nog druk bezig met optimalisaties.

‘We willen het klanten en adviseurs zo makkelijk mogelijk maken.’

We hopen dat je de eerste verbeteringen hebt opgemerkt die we in 2022 hebben doorgevoerd. Wil je meer weten over de ontwikkelingen binnen Inkomen Collectief? Thomas Slabbers, directeur Expert Centre, vertelt je er meer over in dit magazine.


Illustratie van een groep blije mensen aan het strand

In dit magazine lees je verder:


Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig

Gelukkig zien we halverwege het tweede kwartaal van 2022 de eerste tekenen van herstel als we kijken naar het verzuimpercentage. Een continue samenwerking tussen Nationale-Nederlanden, adviseurs, klanten en onze specialisten is essentieel om klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. En om ervoor te zorgen dat werknemers (zoveel mogelijk) gezond aan het werk blijven. Vandaag en morgen. Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu.


Dank voor de samenwerking en veel plezier bij het lezen van dit magazine. Deel de inzichten, inspirerende verhalen en praktische tips vooral met je klanten en collega’s. Ik wens je een fijne zomer!


Igno Schings

Directeur Inkomen Collectief

Nationale-Nederlanden

Illustratie van vrouw aan het hardlopen in de zon

Deel dit artikel