Adviseur aan het woord
‘Nationale-Nederlanden doet écht iets met onze feedback’
Het afgelopen jaar hebben we onze producten en dienstverlening verder verbeterd voor adviseurs en hun klanten. Maar wat vinden adviseurs daar zelf eigenlijk van? Zoran Nikolić, manager Gezondheid & Inkomen bij Ecclesia EBC, deelt zijn ervaringen.
Digitale portalen: ze bestonden nog niet eens toen Zoran Nikolić voor het eerst contact had met Nationale-Nederlanden. “We werken al zo’n dertig jaar met elkaar samen”, schat Zoran. En met succes. “Het is een verzekeraar die precies doet wat hij moet doen. De producten zijn goed en de tarieven ook.”
Daarmee doelt de adviseur onder andere op de verzuim-ontzorgverzekering voor het mkb, de WGA Hiaat verzekering en de WIA Exedent verzekering. Zoran: “Nationale-Nederlanden luistert goed naar adviseurs. Nou is goed luisteren niet per se onderscheidend. Maar dat werknemers van Inkomen Collectief vervolgens iets met onze feedback dóen, wel.”
‘Ik vind het fijn dat Nationale-Nederlanden adviseurs niet als concurrent of distributiekanaal beschouwt.’
Feedback ophalen en terugkoppelen
Die feedback verzamelt Nationale-Nederlanden bijvoorbeeld tijdens Samenspraaksessies, die Zoran regelmatig bijwoont. “Tijdens zulke sessies krijg ik het gevoel dat mensen als Igno Schings en Henk Blok echt geïnteresseerd zijn in mij als adviseur. Ze vragen wat er beter kan en gaan daarmee aan de slag. Via onze accountmanager krijg ik eens per kwartaal een terugkoppeling. Heel fijn.”
Wie is Zoran?
Zoran Nikolić (47) is account-director en manager Gezondheid & Inkomen bij Ecclesia EBC. Dit adviesbureau geeft advies op het gebied van HR Risk & Benefits. Zoran werkt al bijna dertig jaar in het vak, waarvan de laatste veertien jaar voor Ecclesia EBC.
Verbeterde producten
De opgehaalde feedback gebruikte Nationale-Nederlanden onder andere om de verzuimproducten verder te verbeteren. Dat merkt Zoran ook. “De mkb verzuim-ontzorgverzekering valt goed in de markt. Onze klanten vinden het fijn dat ze al hun diensten bij één partij kunnen afnemen, zoals loonkostendoorbetaling, casemanagement en verzuimbegeleiding.”
Digitale dienstverlening
Ook over het vernieuwde portaal Mijn NN Zakelijk voor adviseurs en werkgevers is de adviseur te spreken. “De digitale omgeving was vroeger weleens traag”, blikt hij terug. “We hadden regelmatig inlogproblemen of konden de juiste informatie niet vinden.”
Ondertussen heeft Nationale-Nederlanden bij adviseurs gepeild aan welke informatie zij behoefte hebben. “Via het nieuwe portaal kan ik nu snel de informatie vinden die ik nodig heb. En onze klanten kunnen er makkelijk wijzigingen doorgeven. Het is een effectief en laagdrempelig portaal geworden.”

Inhaalslag maken
Tegelijkertijd is er ook verbetering mogelijk, vindt Zoran. De grootste slag die Nationale-Nederlanden volgens hem kan slaan? Het wegwerken van oude werkvoorraden.
“Gelukkig weten ze dat zelf ook”, zegt hij. “Ik merk dat er een inhaalslag wordt gemaakt. Dat is fijn, want in de praktijk zorgen de achterstanden wel eens voor ontevreden klanten. Dan heb ik er niets aan als een verzekeraar zegt: “We zijn ermee bezig.” Daarom waardeer ik het dat er een gestructureerde planning klaarligt om de achterstanden weg te werken. Daar kan ik mijn klanten ook weer in meenemen.”
Samen succesvol
Net als Nationale-Nederlanden streeft ook Ecclesia EBC naar vitale en veerkrachtige werknemers. Daarvoor is een continue samenwerking tussen verzekeraars, adviseurs en klanten belangrijk, denkt Zoran.
“Een verzekeringspolis afsluiten is allang niet meer voldoende voor een goed verzuimbeleid. Daarom streven we bij Ecclesia naar de zogenaamde total reward strategie.” Daarmee bedoelt Zoran dat organisaties preventief aan de slag gaan met vragen als: Wat moet ik als organisatie doen om talent binnen te houden? Hoe houd ik werknemers vitaal? En welke verzekerbare arbeidsvoorwaarden passen daar dan bij?
‘Succesvolle adviseurs vragen hun klanten regelmatig hoe het écht met ze gaat.’
Inzicht in risico’s
Daarvoor moeten klanten inzicht hebben in hun bedrijfsrisico’s. Zoran: “Dat inzicht kunnen wij ze geven, mede dankzij de samenwerking met partners van Nationale-Nederlanden, zoals HCS”, vertelt hij. “HCS heeft data die bedrijfsrisico’s inzichtelijk maken. Daarmee kunnen wij onze klanten adviseren over passende oplossingen. Vervolgens vertalen we die inzichten naar concrete acties en laten we zien wat de impact ervan is voor een organisatie. Zowel financieel als voor de inzetbaarheid van werknemers.”
Proactief meedenken
De verzekeringspolissen zijn volgens Zoran het sluitstuk van de strategie. “Die zijn er om de risico’s te dekken voor het geval een werknemer toch uitvalt. Je kunt nou eenmaal nooit helemaal voorkomen dat mensen ziek worden. Maar we kunnen er samen wel voor zorgen dat verzekeringen zo min mogelijk worden aangesproken, omdat organisaties steeds vitaler worden.”

Daarom is het volgens Zoran zo belangrijk dat Nationale-Nederlanden bij adviseurs peilt wat er speelt bij klanten. “Zo stemmen we onze diensten nog beter op elkaar af. Gelukkig is onze accountmanager altijd bereid mee te denken hoe we elkaar kunnen versterken. Ik vind het fijn dat Nationale-Nederlanden het belang inziet van een goede samenwerking tussen verzekeraars en adviseurs. En dat wij als adviseurs niet als concurrenten of alleen als distributiekanaal worden beschouwd.”
Hoe gaat het écht met je?
Tot slot heeft Zoran nog een tip voor andere adviseurs om klanten te helpen met hun verzuim- en vitaliteitsbeleid. “Ik geloof dat de succesvolle adviseurs zich onderscheiden door oprecht naar hun klanten te luisteren en daarnaar te handelen.”
Daarom belt en bezoekt hij zijn klanten regelmatig om te horen hoe het met ze gaat. “Wat houdt ze bezig? Waar liggen ze wakker van? En wat zijn hun toekomstplannen? Dit soort vragen helpen je om het échte gesprek met je klant te voeren. Zodat je passende adviezen kunt geven waarmee je anticipeert op de toekomst.”
Ondernemers aan het woord
Zoran wil graag op de hoogte blijven van wat er bij zijn klanten op de werkvloer speelt. Daarvoor gaat hij het gesprek met zijn klanten aan. Ook leest hij regelmatig de ervaringsverhalen van ondernemers op ons platform Ondernemen doe je samen. Kun je ook wel wat inspiratie gebruiken? Neem dan een kijkje op het platform.